MALZEME:
1 su bardağı kuru iç bakla
1 su bardağı kırık yarma buğday (veya ince bulgur)
4 soğan
2 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı kuru reyhan
6 sap dereotu
Yarım kg taze veya salamura asma yaprağı
1 çay bardağı
zeytinyağı
Tuz,
kırmızıbiber
Bakla Dolması tarifi
İç baklayı akşamdan ıslatın. Sabah süzün. Kabuklu ise kabuklarını soyup
ikiye bölün. Baklayı kırık yarma (veya ince bulgur), incecik kıyılmış 2
soğan, 1 çorba kaşığı salça, reyhan, incecik kıyılmış dereotu, tuz,
kırmızıbiber ve 1 su bardağı su ile iyice karıştırın. Suluca bir harç
hazırlamış olacaksınız. Taze asma yaprağı kullanıyorsanız tuzlu bol
kaynar suda 1-2 dakika haşlayıp çıkarın. Salamura yaprak kullanıyorsanız
yaprakların üzerine kaynar su gezdirin, 5 dakika bekletip süzün. Bir
kenarda bekletin. Kaim tabanlı bir tencerenin dibine 1 sıra asma yaprağı
döşeyin.
Yaprakların saplarını ayıklayıp avuç içi kadar parçalara bölün. Damarlı
kısmı üstte kalacak şekilde avucunuza bir parça yaprak koyun. Baklalı
harçtan 1 tatlı kaşığı dolusu yaprağın ortasına koyun. Kare biçiminde
kapatın. Sardığınız yaprakları tencereye yan yana yerleştirin. Tencereyi
ateşe oturtun. Ayrı bir tavada incecik doğranmış 2 soğanı biraz tuzla
birlikte zeytinyağında altın sarısı renk alana kadar kavurun. Üzerine 1
çorba kaşığı salça koyup 1-2 dakika daha kavurmayı sürdürün. 2 su
bardağı su ilave edip kaynatın. Kaynamış suyu sarmaların üzerine
gezdirerek, dağılmaması için üzerine geniş bir tabak kapatın. Tencerenin
kapağını kapatın. Harlı ateşte bir taşım kaynatıp ateşi iyice kısın.
Yaklaşık 1 saat, dövme yumuşayıncaya kadar pişirin.