4 kişilik Gerekli malzeme:
5 etli dolmalık biber
1 çekirdeksiz patlıcan
5 siyah zeytin
Yarım demet maydanoz
1 kilo olgun domates
1 su bardağı zeytinyağı
2 çorba kaşığı un
1 diş sarımsak
4 çorba kaşığı galeta unu
5 fesleğen yaprağı
Tuz karabiber
1 Dolmalık biberleri yıkayın. Birinin sapını ve çekirdeklerini çıkarıp
ince ince doğrayın. Dört biberi ateşte hafifçe közleyip ince zarını
soyun. Sapını da kesip ortadan ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkarın.
2 Patlıcanın kabuğunu soyun. Minik küpler halinde doğrayıp tuzlayın ve
acı suyunu çıkması için eğik duran bir tabağa alıp bekletin.
3 Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp ince doğrayın. Maydanozları yıkayıp
çok ince kıyın. 4 sert domatesi dilimleyip çekirdeklerini çıkarın.
Kalan domatesleri rendeleyin.
4 Yarım su bardağı zeytinyağını tavada kızdırın. Patlıcanları una
bulayıp kızartın. Kevgirle yağdan alıp güvecin içine yerleştirin. Tavada
kalan yağda domates dilimleri ve ince doğranmış biberi kızartın. Tuz,
biber ekip kevgirle alın ve güveçteki kızarmış patlıcanların üzerine
boşaltın. Güveci kısık ateşe oturtun.
5 Bir fincan zeytinyağını tavada kızdırıp bir diş sarımsağı bütün olarak
yağa atın. Sarımsak pembeleşince kurutulmuş ekmek tozunu ekleyip
kavurun ve ateşten alın. Sarımsağı çıkarıp karışımı güveçteki sebzelerin
üzerine boşaltın. Zeytin ve maydanozu ekleyip tahta kaşıkla karıştırın.
6 Bir tencerede 2 çorba kaşığı zeytinyağını ısıtın. Rendelenmiş domates
ve fesleğen yaprağını ekleyip hafif ateşte 2-3 dakika pişirin. Tuz ve
biber serpip 1-2 dakika daha kaynattıktan sonra ateşten indirin.
7 Güveçte hazırladığınız sebze karışımıyla dolmalık biberleri doldurun.
Cam fırın kabına yerleştirip üzerlerine bir çorba kaşığı zeytinyağı
dökün. Hazırladığınız domates sosunu ilave edip önceden orta ısıya
ayarlanmış fırına verin ve 45-50 dakika pişirin. Sıcak olarak servis
yapın.