Kullanılacak malzeme (6 kişi için):
9 dolmalık iri ve yeşil biber,
300 gram yağsız koyun kıyması,
300 gram yağlı dana kıyması,
1/2 kilo olgun domates,
1 baş iri soğan,
1 diş sarmısak,
1 demet maydanoz,
2 körpe havuç,
1 sap kereviz
3 yumurta,
1 dilim bayat ekmek içi,
ekmek dilimini ıslatacak kadar süt,
2 bardak zeytin, yağı,
yeteri kadar tuz ve karabiber,
yeteri kadar un ve kurutulmuş ekmek tozu.
Yapımı: Rendelenmiş soğanın yarısını bir tavaya koymalı. Dört çorba
kaşığı zeytinyağı kattıktan sonra tavayı ateşe oturtmalı. Tahta kaşıkla
karıştırarak soğanları kavurmalı. Soğanların rengi dönünce üzerleri
kazınmış, rendelenmiş havuçları ve yıkandıktan sonra kıyarcasına ince
doğranmış kereviz yapraklarını ve kıyılmış maydanozun yarısını katmalı.
Sebzeler iyice ölünceye kadar bunları karıştırarak kavurmalı. Tuzunu ve
biberini serptikten sonra sıkılarak ince delikli bir süzgeçten
geçirilmiş domates suyunu katmalı. Salçayı pişirmeli. Salça pişince 1
kaşık un serperek karıştırmalı ve bir taşım daha kaynatmalı. Oldukça
koyulaşmış olan salçayı bir kenara bırakmalı.
Bu işleri yaparken bir kuşaneye kalan rendelenmiş soğanla dövülmüş
sarımsağı, iki kaşık zeytinyağıyle birlikte koyup kabı ateşe oturtmalı.
Tahta bir kaşıkla karıştırarak soğanları kavurmalı. Soğanın rengi
pembeleşince koyun ve dana kıymalarıyle kalan kıyılmış maydanozu
katmalı. Sütte ıslatılmış ekmek içini iyice sıkıp ufaladıktan sonra
kıymanın içine atmalı. Karışımı karıştırarak kavurmalı. Kıymayı suyunu
iyice çekinceye kadar karıştırarak pişirmeli. Sonra kuşaneyi ateşten
indirip içindekileri bir kenarda soğutmalı.
Biberleri uzunlamasına ortadan ikiye bölmeli. Çekirdeklerini ve çekirdek
yataklarını çıkardıktan sonra iyice yıkamalı. Kıymalar soğuyunca
bunların içine bir yumurta kırmalı ve iyice karıştırarak bunları
birbirine yedirmeli. Sonra bu harçla yarımşar dolmalık biberlerin
içlerini doldurmalı.
Doldurulmuş biberleri önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, sonunda
kurutulmuş ekmek tozuna bulamalı ve kızgın zeytinyağının içine atıp nar
gibi kızartmah. Bütün biberler kızarınca bunları pyrex bir kayık tabağa
düzenli bir biçimde yerleştirmeli. Salçayı gezdirerek üzerlerine
dökmeli. Sonra bu kabı olduğu gibi fırına sürmeli ve yemeği pişinceye
kadar fırında tutmalı. Yemeğin suyu yetmezse gerektikçe sıcak su
katılabilir.